چرا کودکم غذا نمی خورد؟
چرا کودکم غذا نمی خورد؟ غذا خوردن و مدل غذا خوردن کودک یکی از دغدغه های مهم پدر و مادرهاست.
در واقع بزرگ ترین چالش والدین غذا دادن به کودک است؛ چراکه امتناع از غذا خوردن کودک باعث مشکلات جدی در سلامت و رشد او می شه.
آیا می دونستید که بیشتر اوقات شما والدین هستید که با روش های غلط باعث بدغذایی کودکتان می شوید؟ شاید باور این موضوع برای شما سخت باشه اما بد غذایی کودک به رفتار شما والدین از بدو تولد بستگی داره. بنابراین با کمی مطالعه می تونید با آگاهی از رفتارهای درست از بدغذایی کودکتان تا حد زیادی جلوگیری کنید.
در این مقاله به طور کامل به بررسی این سوال رایج شما یعنی چرا کودکم غذا نمی خورد پرداخته ایم و راهکارهایی برای بدغذایی کودک ارائه کردیم.
شاید این مطلب هم برای شما جالب باشد: نحوه برخورد با کودک لجباز
6 راهکار برای کودکی که غذا نمی خورد
اگر کودکتون غذا نمی خوره این 6 راهکار را انجام بدید.
شما میتوانید با تنوع در میان وعده برای کودکان آنها را به خوردن غذا علاقه مند کنید.
1-اولین و مهم ترین راهکار این است که دست از اصرار کردن بردارید. اگر کودک امتناع می کنه پروسه غذا خوردن رو متوقف کنید.
2-دومین راهکار آوردن یکی از عروسک های محبوب کودک سر میز غذاست. از کودک بخواید که به عروسکش غذا بده. با این کار استرس غذا خوردن کم می شه و خودکودک هم شروع به غذا خوردن می کنه.
3-راهکار سوم این است که کودک را بغل بگیرید به طوری که صورت کودک روبروی صورت شما باشه. شما غذا را در دهانتون بذارید و با اشتیاق غذا بخورید.
4-چهارمین راهکار عوض کردن محل غذا خوردن است. این کار باعث می شه تا ذهنیت بد و استرسی که نسبت به غذا خوردن داره از بین بره.
5-راهکار پنجم این است که کودک را سر میز غذا با خودتون بنشانید و از غذای خودتون به کودک بدید.
6-آخرین راهکار گرفتن غذا در دستتون هست. اجازه بدید کودک غذا را نگاه کند و با غذا بازی کند و غذا را لمس کند ولی در این پروسه کودک را به خوردن غذا مجبور نکنید.
بهتر است بخوانید: برای یبوست کودکان چه کنیم؟!
دلایل غذا نخوردن کودک
غذا نخوردن کودک یک رفتار رایج در بین کودکان است. این نکته را در نظر داشته باشید که غذا نخوردن کودک بیشتر وقتها دلیل خاصی نداره و دلایل ساده ای داره، مانند:
- بی اشتهایی
- بیمیلی به امتحانکردن چیزهای جدید
- بیحوصلگی
- بیماریهای رایج کودکی
گاهی کودک به دلایل جدی غذا نمی خوره. این موضوع نباید به عادت همیشگی کودک تبدیل بشه. پس دانستن اینکه چرا کودک غذا نمیخوره و تشویق او به داشتن رابطهای سالم با غذا بسیار اهمیت داره.
در اینجا به دلایل مهم غذا نخوردن کودک اشاره میکنیم.
۱. اختلال پردازش حسی
گاهی غذا نخوردن کودک دلیل جدی و مهمی نداره، اما ممکنه مشکل جدیتری وجود داشته باشه. مثلا بعضی از کودکان بهدلیل اختلال پردازش حسی از غذاخوردن امتناع میکنند. کودکانی که دچار این اختلال هستند شاید به بعضی از بافتها یا رنگهای غذایی حساس باشند.
بعضی کودکان نیز به این دلیل ساده که از در دستگرفتن یا به دهانگذاشتن بعضی از غذاها حس چندش دارند از خوردن امتناع میکنند. این مشکلات در کودکان مختلف متفاوت است؛ مثلا شاید کودکی میتواند غذاهای نرم را تحمل کند، اما هنگام خوردن غذاهای تُرد دچار حالت تهوع شود.
اگر تشخیص پزشکی این بود که کودکتان چنین مشکلی دارد، برای رسیدن به راهکاری مناسب باید ابتدا کودکتان را بهخوبی بشناسید و غذاهایی به او بدهید که برایش مناسب باشند. غذادرمانی نیز ممکن است برای بعضی از کودکان مفید باشد. غذادرمانی به کودکان کمک میکند الگوها و رفتارهای غذایی بهتری داشته باشند. این نوع تراپی به کودکانی که مشکل جویدن و قورتدادن دارند یا نمیتوانند بعضی از بافتهای غذایی را بخورند کمک میکند و باقیِ مشکلات مربوط به غذاخوردن را نیز برطرف میکند.
۲. مهارتهای حرکتی
غذا نخوردن کودک شاید به مهارتهای حرکتی در دهان یا به مکانیک خوردن ربط داشته باشد. اگر مشکل مربوط به مهارتهای حرکتی باشد، کودک هنگام غذاخوردن سرفه میکند، ممکن است غذا در گلویش گیر کند، یا وقتی غذا را در دهان میگذارد دچار حالت تهوع شود.
این مشکل ممکن است باعث ایجاد اضطراب در هنگام غذاخوردن بشود. اگر این مشکل کودک درمان نشود، او ممکن است کلا دست از خوردن بکشد و در بلندمدت دچار سوء تغذیه شود. در این مورد نیز غذادرمانی مفید است.
۳. درد
اگر غذا نخوردن کودک مشکلی نسبتا جدید است، ممکن است به این دلیل باشد که غذاخوردن برای کودک دردناک است. اگر کودک نشانههای دیگری مانند تب یا بیرونروی دارد، احتمال این موضوع بیشتر میشود. بهجای اینکه از دست کودکتان عصبانی شوید، از او بپرسید و سعی کنید ریشه مشکل را بیابید. بعضی از مشکلاتی که احتمالا غذاخوردن را دردناک میکنند عبارتاند از:
- گلودرد
- دندان درد
- دنداندرآوردن
- رفلاکس معده
کودکان ممکنه بهخاطر مشکلات دیگری نیز از غذاخوردن امتناع کنند؛. برای نمونه، یبوست ممکن است باعث دلدرد کودک بشه و بر اشتها اثر بگذارد. شاید هم کودک حساسیت غذایی داره یا بعد از غذاخوردن دچار نفخ، دل درد و مانند آن میشه، و غذاخوردن را مسبب دردهایش میداند.
اگر کودک شیرخوار دارید و کوچولویی تازه به جمعتون اضافه شده، ممکنه این مشکل رو باهاش داشته باشید: چرا بچم سینمو نمیگیره؟
۴. مشکلات رفتاری
گاهی کودکان بی هیچ دلیلی موقع غذا خوردن لجبازی می کنند. اما گاهی مسئله جدی تر است. گاهی کودکان بهدلیل قرارگرفتن در موقعیتهای استرسزا اشتهایشان را از دست میدهند. مثلا آیا کودک شما بهتازگی با تغییراتی در زندگی مواجه شده است؟ شاید خانواده به خانهای یا شهری جدید رفتهاند یا شاید یکی از عزیزانتان از دنیا رفته است. در چنین مواردی نگران نباشید. غذا نخوردن کودکان در چنین مواقعی موقتی است.
صحبتکردن با کودک و اطمینان خاطردادن به او بسیار مفید است. اگر احساس میکنید دلیل غذا نخوردن کودک لجبازی است، در هر وعده دستکم یکی از غذاهایی را که میدانید میخورد بگذارید و اگر غذایش را تمام نکرد، عصبانی نشوید. هرقدر بیشتر اصرار کنید، او بیشتر از غذاخوردن امتناع میکند.
۵. اختلال خوردن
اختلال خوردن نهتنها در بزرگسالان بلکه در کودکان هم رخ میدهد. نوعی از آن که در کودکان رایج است اختلال اجتناب/محدودیت غذاست. این وقتی روی میدهد که امتناع از غذاخوردن بهحدی جدی میشه که کودک دچار سوءتغذیه و کمبود انرژی میشه. کودکان با چنین اختلالی بهخوبی رشد نمیکنند. اجتناب آنها از غذا بر بخشهای دیگر زندگیشان مانند مدرسه و ارتباطات اثر میگذارد. بعضی کودکان نیز ممکن است پرخوری عصبی یا بی اشتهایی عصبی داشته باشند. علائم احتمالی اختلال خوردن عبارتاند از:
- کبودی
- کموزنی
- استفراغ
- اضطراب
- ریزش مو
- رشد آهسته
- دمای پایین بدن
- ناخنهای شکننده
- سرگیجه یا ازحالرفتن
- ازدستدادن بیش از اندازه وزن
کودک بدغذا می خوای این کارها رو بکن!
رفتار هیجانی مادر یعنی داد و بیداد موقع غذا نخوردنش و دست و جیغ و هورا موقع غذا خوردنش باعث بدغذایی کودک می شه.غذا خوردن مهارت است مثل راه رفتن، نشستن و ….. که کودک باید یاد بگیره. یاد گرفتن مهارت ها نیاز به تنبیه، تشویق و یا جایزه نداره.
به هیچ عنوان نباید از شما رفتاری سر بزنه که کودک متوجه حساسیت والد نسبت به غذا خوردنش بشه.
اگه کودک متوجه حساسیت شما نسبت به غدا خوردنش بشه و بفهمه که می تونه توجه شما رو چه مثبت و چه منفی جلب کنه حتما ازش استفاده می کنه و بدغذاییش شروع می شه.
با کودک بدغذا باید چگونه رفتار کنیم؟
اگر کودک شما برای غذا خوردن اذیت می کنه این کار ها را انجام دهید. والدین آگاه می دونن که می تونن غدا خوردن کودکشون را به یک فعالیت لذتبخش تبدیل کنند و با رفتار مناسب باعث شوند که با پنج حواسش غذا بخوره.
دنبال کودک راه نیوفتید تا غذا بخوره. سر ساعت های مشخصی غذا را آماده بذارید و به او بگویید که هر وقت گرسنه شد غذا بخورد.
دو مدل غذا درست کنید تا حق انتخاب داشته باشد.
اجازه بدید خودش احساس گرسنگی و یا سیری را متوجه شود و اعلام کند. به حسش اعتماد کنید.
هرگز غذا خوردنش را با انگیزه بیرونی مثل جایزه همراه نکنید.
موقع غذا خوردن حواسش را پرت نکنید. جلوی تلویزیون به او غذا ندهید. کودک باید با هر پنج حواسش و همراه با لذت غذا بخورد.
برای پیدا کردن راه حل بهترین صبحانه برای کودک یک ساله، روی لینک بزنید تا به صفحه مورد نظر هدایت شوید.
چرا کودکم یک غذای خاص را دوست ندارد؟
به غیر از سوال رایج والدین تحت عنوان چرا کودکم غذا نمی خورد؟ یکی دیگر از سوالاتی که برای والدین پیش میاد اینه که چرا کودکم بعضی از غذاها مثل تخم مرغ را نمی خوره؟چندتا دلیل داره.
اول: کودک نمی تونه با بافت غذا ارتباط بگیره. مثلا فرنی یا تخم مرغ.
دوم: در سن استقلاله و می خواد با غذا نخوردن قدرتش را نشان بده.
سوم:از دفعه پیش که این غذا را خورده خاطره بد داره یا تحت فشار روانی مثل دعوای پدر و مادر بوده.
چهارم: دفعه پیش که این غذا را خورده مریض بوده.
راهکارهای این مشکل موارد زیر است:
تغییر ظاهر آن خوراکی یا غذا
آرام کردن محیط خانه
موقع غذا خوردن هیچ تنش و جروبحثی نباشه
به هنگام مریضی کودک، فقط غذاهایی که دوست داره را براش آماده کنید.
اشتباهات رایج والدین در بدغذایی کودکان
برخی از والدین ناخواسته و ندانسته با رفتار و گفتار خود باعث تشدید بدغذایی کودکان خود می شوند.
با بشقاب غذا دنبال کودک دویدن. وقتی کودک تمایلی به غذا خوردن نشان نمی دهد، اصرار شما باعث می شود که این عدم تمایل به یک عادت تبدیل شود.
هنگام غذا دادن به کودک آرام نیستید. وقتی عصبانی هستید به کودک غذا ندهید. استرس و خشم شما بر اشتهای او تاثیر دارد.
به شکل و تزیین غذا اهمیت نمی دهید.
در حضور دیگران از غذا نخوردن او صحبت می کنید و به او برچسب بدغذایی می زنید.
غذا خوردن او را با دیگران مقایسه می کنید.
موقع غذا خوردن کودک یاد برنامه ها و اصول تربیتی می افتید.
به او اجازه نمی دهید غذا خوردن مستقل را امتحان کند.
شاید مثل من با این مشکل هم مواجه شده باشد: علت دندان قروچه کودکان در خواب
چرا پسرم غذا نمی خورد؟
غذا نخوردن کودک خیلی به جنسیت بستگی نداره. بلکه همونطور که گفته شد علت اصلی بدغذایی کودک رفتارهای اشتباه والدین است. والدین با بالا بردن آگاهی می توانند از بروز این مشکل جلوگیری کنند.
می توان گفت یکی از عواملی که در غذا خوردن کودک بسیار مهمه نظم است. هم غذا خوردن می تواند به نظم کودک کمک کند و هم نظم می تواند میزان میل کودکان را برای خوردن افزایش بده. زمان هر وعده از غذا باید ثابت و مشخص باشد.
این درست نیست که یک بار کودک را ساعت 7 بیدار کرد و به او صبحانه داد، روز بعد ساعت 1 و روز دیگر ساعت 8 صبح. باید یک زمان مشخص را برای هر وعده غذایی در نظر گرفت. این نظم کمک می کند تا معده کودک برای خوردن غذا عمل نماید. نامنظم بودن ساعت های هر وعده غذا به بی اشتهایی کودک منجر می شود.
اگر کودک زیر دو ساله دارید، احتمالاً این سؤال را زیاد از خود پرسیده باشید: چرا بچم شیر خشک نمیخوره؟
غذا نخوردن کودک یک تا سه ساله
مادر کودک یک تا سه ساله باید به این نکته توجه داشته باشد که وقتی فرزند شما لز خوردن غذا امتناع می کنه به این دلیل است که مثل دوران نوزادی دائما غذا نمی خوره. کودکان در حوزه سنی دو سالگی سرعت رشد کمتری به نسبت نوزادی دارند و در نتیجه کمتر گرسنه می شوند. بنابراین کمتر از آن چیزی که انتظار دارید به غذا نیاز دارند.
کورک در این سن ممکنه بخشی از آن را بخورد و بقیه را دست نزند. در این شرایط آنچه به چشم والدین می آید آن است که کودک انگار هیچ چیز نخورده .
وعده غذایی نرمال و طبیعی یک کودک در این سن ممکن است تنها دو لقمه کوچک از غذا باشد. یا ممکن است کل یک بشقاب را میل کند. یک کودک نرمال ممکن است یک هفته عاشق غذای خاصی باشد و هفته بعد دیگر از آن متنفر شود. این یک مورد کاملا طبیعی و قابل پیش بینی در بین کودکان این دوره سنی است.
کودکان در بازه سن دو الی سه سالگی در مرحله رشد هستند و آزمایش های مختلفی انجام می دهند تا حد و حدود ها را بشناسند. آن ها در حال یاد گرفتن این موضوع هستند که چه کار هایی را می توانند انجام دهند و چه مواردی را نباید انجام دهند. همچنین دیدن تاثیر کار هایی که انجام می دهند یک بخش مهم از این مرحله یادگیری و رشد شخصیتی است.
چرا کودکم غذا را در دهانش نگه می دارد؟
اولین مورد بررسی ساختارهای صورت و فک و همینطور عمل بلع. بررسی شود که کودک مشکل پزشکی دارد یا خیر؟
دومین مورد بررسی بهم ریختگی حسی در کودک. ممکنه کودک بیش حسی لامسه ای دهانی داشته باشه. یعنی بافت غذا را بیش از حد حس می کنه. بنابراین غذا را به بیرون پس می ده و یا برای تماس کمتر غذا با دهان، غذا را گوشه دهانش نگه می داره.
سومین مورد این است که ممکنه کودک کم حسی عمقی داشته باشه. حس عمقی در عمق عضلات و مفصل ها وجود داره.وقتی کودکی کم حسی عمقی دهانی داشته باشه، زمانی که بافت غذا در دهان قرار می گیره چون غذا را کنتر از حد نرمال درک می کنه بنابراین به خوبی غذا را نمیجود.
درمان این کودکان ترکیبی از مداخلات پزشکی ، گفتار درمانی و کار درمانی است.
با مجله خانه امن، با مطالب مرتبط با کودکان و خانواده، همراه ما باشید.
تعقیب
[…] این مطلب هم می تواند به شما کمک کند: چرا کودکم غذا نمی خورد؟ […]
[…] چرا کودکم غذا نمیخورد؟ […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.