علت جویدن ناخن در کودکان و بهترین راه درمان ناخن جویدن کودک
علت جویدن ناخن در کودکان و بهترین راه درمان ناخن جویدن کودک به عوامل مختلفی بستگی دارد و بهترین راه درمان آن با توجه به شناخت علت، شناسایی و تجویز می گردد.
بنابراین برای پیدا کردن راهکار درمانی برای جویدن ناخن در کودکان، باید ابتدا علت را ریشه یابی و جستجو کرد.
در این مقاله به دلایل این رفتار و راهکار درمانی آن اشاره شده است. با ما همراه باشید.
چرا کودکان ناخن می خورند و راهکار آن چیست؟
علت ناخن جویدن کودکان به دو عامل اصلی تقسیم بندی می شود که هر یک از این عوامل به گروه های کوچک تر دسته بندی می شوند.
دو عامل اصلی که ممکن است منجر به این شود که کودک شروع به ناخن جویدن می کند؛ عبارتند از:
- عوامل روانی و عاطفی
- عوامل رفتاری و محیطی
در ادامه هر یک از این عوامل به اختصار توضیح داده شده است.
عوامل روانی و عاطفی جویدن ناخن در کودکان
عوامل روحی و روانی یکی از شایع ترین دلایل عادت جویدن ناخن در بچه ها می باشد.
- استرس و اضطراب: جویدن ناخن می تواند تسکین موقت یا اثر آرام بخشی را برای کودکانی که استرس یا عصبی بودن را تجربه می کنند، ایجاد کند.
- خجالتی و اعتماد به نفس پایین: آرایش عاطفی کودکان، مانند خجالتی بودن و اعتماد به نفس پایین، می تواند به ناخن جویدن کمک کند.
- کمال گرایی: کودکانی که تمایلات کمال گرایانه دارند، ممکن است تحمل کمی برای کسالت و ناامیدی داشته باشند که می تواند منجر به جویدن ناخن شود.
- تقلید: کودکان ممکن است با تقلید از رفتار والدین یا سایر بزرگسالان شروع به جویدن ناخن کنند.
- پاسخ روان تنی: در برخی موارد، جویدن ناخن ممکن است یک پاسخ روان تنی به محیط های پرخاشگرانه خانوادگی باشد.
عوامل رفتاری و محیطی مؤثر در ناخن جویدن کودک
گاهی جویدن ناخن در کودکان ربطی به مشکلات روانی ندارد و بیشتر منشأ برونی دارد. محیط می تواند روی بروز این مشکل تأثیرگذار باشد.
- بی حوصلگی: کودکان ممکن است زمانی که حوصله شان سر می رود یا کار بهتری برای انجام دادن ندارند ناخن های خود را بجوند.
- انتقال عادت: برخی از کودکان ممکن است پس از ترک مکیدن شست یا مکیدن انگشت شروع به جویدن ناخن کنند.
- تأثیرات محیطی: تقلید از رفتار والدین یا خواهر و برادر و سایر عوامل محیطی می تواند در ایجاد ناخن جویدن در کودکان نقش داشته باشد.
تحقیقات نشان داده است که جویدن ناخن یک عادت رایج است که معمولاً در اوایل کودکی، اغلب پس از 3 یا 4 سالگی شروع میشود و در 20 تا 33 درصد از کودکان و تقریباً نیمی از نوجوانان شایع است.
چگونه والدین می توانند از ناخن جویدن فرزندانشان جلوگیری کنند؟
در اینجا چند روش وجود دارد که والدین می توانند از تقلید رفتار ناخن جویدن فرزندانشان جلوگیری کنند:
تغییر الگو
والدین باید مراقب عادات ناخن جویدن خود باشند و تلاش کنند تا خودشان این رفتار را متوقف کنند. بچه ها به احتمال زیاد رفتارهایی را که در والدین خود یا سایر الگوهای نقش مهم مشاهده می کنند، تقلید می کنند.
افزایش آگاهی
والدین وقتی متوجه می شوند که کودک ناخن هایش را می جود می توانند به آرامی به او اشاره کنند. این کار می تواند به افزایش آگاهی والدین در مورد عادت و الگوی کودک کمک کند که ارزش تلاش برای ترک آن را دارد.
ارتباطات باز با کودک
والدین باید با فرزندان خود در مورد ناخن جویدن صحبت کنند و توضیح دهند که چرا این عادت خوب نیست و کودک را تشویق کنند که از تقلید رفتار والدین خودداری کند.
ارائه جایگزین
والدین میتوانند سوهان ناخن، توپ های استرس یا سایر اسباب بازیهای فیجت را در دسترس داشته باشند تا به جای الگوبرداری از عادت ناخن جویدن، رفتار جایگزین مثبتی در زمان بروز میل به جویدن ناخن به فرزندشان بدهند.
تقویت مثبت
وقتی والدین متوجه می شوند که فرزندشان در برابر میل به ناخن جویدن مقاومت می کند، باید برای تقویت رفتار خوب و ممانعت از تقلید از عادت والدین، تحسین و پاداش ارائه کنند.
تاثیرگذارترین راه برای والدین برای جلوگیری از تقلید ناخن جویدن توسط فرزندانشان این است که با ترک این عادت رفتاری را که می خواهند ببینند الگو قرار دهند. این به کودک نشان می دهد که می توان رفتار را تغییر داد.
والدین با توجه به ناخن جویدن خود، ارائه گزینه های جایگزین و تقویت مثبت عادت های خوب، می توانند به طور مؤثری از تقلید این رفتار نامطلوب توسط فرزندان خود جلوگیری کنند.
چرا پسرم ناخن می خوره؟
ناخن خوردن بچه ها ربط چندانی به دختر و پسر بودن ندارد. چرا دخترم ناخن می خورد؟ چرا پسرم ناخن می خورد؟ این سؤالات به عوامل تأثیرگذار بر این مشکل بستگی دارد و نه جنسیت کودک.
شاید سرگرم کردن پسرها به کاری برای جلوگیری از جویدن ناخن راحت تر باشد. شاید دخترها بیشتر در فکر فرو روند و به سمت جویدن ناخن روی آورند.
اما در نهایت و طبق گزارشات علمی، این عادت به عوامل روانی و محیطی بستگی دارد.
5 راهکار برای درمان ناخن جویدن در کودکان
در ادامه 5 روش مبتنی بر شواهد برای درمان ناخن جویدن در کودکان آورده شده است:
-
ناخن ها را کوتاه نگه دارید
کوتاه نگه داشتن ناخن های کودک می تواند وسوسه جویدن آن ها را کاهش دهد. این کار همچنین به جلوگیری از گیر افتادن کثیفی و باکتری در زیر ناخن ها کمک می کند.
-
تشویق کودک در صورت عدم انجام
هنگامی که کودک در برابر میل به ناخن جویدن مقاومت می کند، او را تحسین کنید و به او جایزه دهید.
-
جایگزین ارائه کنید
به کودک کار دیگری بدهید که با دستانش انجام دهد، مانند فشردن یک توپ استرس، بازی با گل های سفالی یا سرگرم شدن با چند تکه سنگ صاف.
-
افزایش آگاهی
با استفاده از یک سیگنال محتاطانه مانند لمس کوچک یا اشاره کوتاه، به کودک کمک کنید تا از زمان جویدن ناخن های خود آگاه تر شود.
-
درمان شناختی رفتاری (CBT) را در نظر بگیرید
CBT با تجزیه و تحلیل عملکردی می تواند به شناسایی محرک های جویدن ناخن کمک کند و به کودک راهبردهای مقابله سالم تری را آموزش دهد. درمان معکوس عادت یکی دیگر از روشهای CBT است که مؤثر بوده است.
با استفاده از ترکیبی از این راهکارها، والدین می توانند به طور مؤثر به کودکان کمک کنند تا بر ناخن جویدن غلبه کنند. صبر و ثبات کلیدی است، زیرا ترک یک عادت زمان می برد.
تحریک بیشتر به ناخن جویدن
با توجه به اطلاعات ارائه شده، در اینجا مواردی وجود دارد که والدین اگر می خواهند کودکشان ناخن جویدن را متوقف کند، باید از انجام آنها اجتناب کنند.
قدرت نمایی نکنید
والدین نباید درگیر توجه منفی یا اقدامات تنبیهی شوند که می تواند ناخن جویدن را به جنگ قدرت تبدیل کند. این کار ممکن است در واقع عادت را تقویت کند.
از فریاد زدن و سخنرانی خودداری کنید
فریاد زدن بر سر کودک یا سخنرانی طولانی در مورد خطرات جویدن ناخن بعید است مؤثر باشد و می تواند این عادت را بدتر کند.
از ایجاد خجالت یا شرمساری خودداری کنید
والدین نباید کودک را به خاطر جویدن ناخن شرمنده و شرمسار کنند، زیرا این امر می تواند به عزت نفس او آسیب برساند و احتمال ادامه این عادت را افزایش دهد.
از تبدیل آن به یک مشکل رفتاری خودداری کنید
قاب گرفتن ناخن جویدن به عنوان یک مشکل رفتاری که باید متوقف شود می تواند نتیجه معکوس داشته باشد. در عوض، باید به عنوان یک عادت رفتار شود که کودک برای شکستن آن به کمک نیاز دارد.
رفتار جایگزین برای تغییر عادت جویدن ناخن در کودکان
- مشارکت دادن کودک در طرحی برای ترک عادت از طریق تقویت مثبت و جایگزینی.
- شناسایی هر گونه اضطراب یا استرس زمینه ای که ممکن است باعث جویدن ناخن شود و رفع آن.
- کوتاه نگه داشتن ناخن ها برای به حداقل رساندن وسوسه.
- استفاده از نشانه های ظریف یا یک کد مخفی برای یادآوری آرام به کودک برای توقف این عادت.
کلید درمان این مشکل، ایجاد یک محیط حمایت و تشویق به جای مقابله است. با صبر و رویکرد صحیح، والدین می توانند به کودک خود کمک کنند تا بر عادت جویدن ناخن غلبه کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.