5 راه افزایش وزن کودک لاغر
اگه بچه ای دارید که وزن اضافه نمیکنه و لاغرتر از هم سن و سال های خودشه، حق دارید در مورد سلامت کودکتون نگران باشید. این 5 راهکار اضافه وزن کودک لاغر، میتونه به شما کمک کنه.
من هم در این راه با شما همدلم چراکه دختر لاغری داشتم که الآن در حد نرمال در نمودار رشد قرار داره.
همچنین پسری دارم که نسبت به بچه های همسن خودش کمی لاغرتره.
این مقاله به شما کمک می کنه که با حفظ آرامش و کم کردن نگرانی هاتون، به کودک لاغرتون کمک کنید و با راهکارهای ارائه شده، به وزن گرفتن دلبندتون کمک کنید.
چرا بچم چاق نمیشه؟
دلایل مختلفی میتونه باعث چاق نشدن بچه ها وجود داشته باشه. گاهی ممکنه وزن نگرفتن بچه ها به این خاطر باشه که به اندازه کافی کالری دریافت نمیکنن.
این به این معنی نیست که غذای کمی میخورن؛ گاهی ممکنه غذای کودک کم نباشه اما وزن اضافه نمیکنه به دلیل اینکه غذایی که میخوره کالری لازم رو نداره.
گاهی هم چاق نشدن بچه ها به دلیل یک بیماری زمینه ای اتفاق میفته. قبل از هر اقدامی بهتره اول فرزندتون رو به یک متخصص اطفال نشون بدید تا بعد از معاینات و آزمایشات لازم، شروع به انجام کارهای لازم کنید.
دریافت مقدار مناسب کالری، مواد مغذی و مواد معدنی برای رشد کودکان لازمه. خبر خوب اینکه میتونید با ایجاد تغییرات در اون چیزی که میخورن و مینوشن، اون ها تشویق به عادات سالم غذایی برای دریافت کالری بیشتر کنید.
چرا بچم غذا میخوره ولی چاق نمیشه؟
بعضی از ما شاید با این مشکل مواجه باشیم که بچه مون غذا میخوره ولی چاق نمیشه. ممکنه نگران وضعیت تغذیه و رشد و سلامتشون باشیم.
اما یه نکته جالب بهتون بگم و اون اینکه بعضی از بچه ها از نظر ژنتیکی تمایل دارن به لاغر موندن و بعضی دیگه به اصطلاح استعداد چاقی دارن.
هرچند چاقی مفرط و بیش از اندازه بچه ها نگران کننده ست و نیاز به پیگیری داره؛ لاغری بیش از حد هم باعث نگرانی پدر و مادرها میشه.
موضوعی که باعث نگرانی میشه و حتماً باید پیگیری بشه در مورد بچه هایی که لاغر هستن و اشتهایی هم به غذا خوردن ندارن.
اما، من با توجه به تجربه شخصی که در مورد دو تا بچه دارم اینو میخوام بگم که اگر بچه های لاغر از نظر خوردن غذا مشکلی ندارن، فعالیت بدنی خوبی دارن و مدام مریض نیستن؛ کاملاً سالم هستن و جای نگرانی نیست و حتی میشه گفت لاغر بودن بهتر از چاق بودنه.
شاید این مطلب هم بتونه بهتون کمک کنه: علت دندان قروچه کودکان در خواب
5 نکته برای افزایش وزن کودک لاغر
اگر کودکی دارید که وزن کمی داره و نگران این هستید که آیا کالری لازم رو دریافت میکنه یا نه؛ باید بدونید که این موضوع ربطی به مقدار غذایی که بچه میخوره، نداره.
عادت های غذایی مناسب و غذاهایی که کالری مفید دارن میتونن تا حدی به وزن مناسب بچه ها کمک کنن. میگم تا حدی چون همونطور که گفتم بعضی از چاقی و لاغری ها ژنتیکی هستن.
این 5 نکته می تونن کمک کنن تا خیالمون از بابت وزن مناسب بچه هامون راحت بشه:
-
بررسی نمودار رشد کودک
همه ما از بدو تولد بچه هامون، اون ها رو برای واکسینه کردن و چک کردن قد و وزنشون به مرکز بهداشت یا مراکز خصوصی می بریم و تا مدت ها تحت نظر پزشک هستن.
اما بعد از یه مدت که معمولاً سه چهار ساله که میشن؛ همه چیز از نظرمون عادیه و رشد بچه ها رو نظاره گریم. اما ممکنه یهو به خودمون بیایم و ببینیم که بچه مون از بچه های هم سن وسالش جثه کوچک تری داره.
این موضوع هم معمولاً سال هایی اتفاق میفته که بچه ها به مهد کودک، پیش دبستانی یا کلاس اول میرن. مدارس هم تا حدی رشد بچه ها رو تحت نظر دارن.
از کجا بفهمیم کودک وزن اضافه نمی کند؟
بهترین کار اینه که نمودار رشد فرزندمون رو که از بدو تولد در اختیارمون قرار میگیره در نظر داشته باشیم و هر از چند گاهی قد و وزن بچه ها اندازه بگیریم و وارد نمودار کنیم تا بچه ها رو در حد متعادل نمودار نگه داریم.
کودکانی که به طور طبیعی رشد می کنن، به طور قابل پیش بینی منحنی رشد طبیعی دارن. اما کودکانی که به طور مناسب وزن اضافه نمی کنن ممکنه منحنی رشد نگران کننده ای داشته باشن.
نمودار رشد نشانگر خوبی از رشد کودکه. اگر فرزند شما یک الگوی معمول و قابل پیش بینی رشد رو در منحنی حفظ می کنه، میتونید مطمئن باشید که فرزند شما وزن مناسبی داره و کالری کافی دریافت می کنه.
-
مولتی ویتامین مناسب هر سن
در حالی که بچه ها ممکنه به طور طبیعی یا ژنتیکی لاغر باشن، برخی از اون ها به دلیل تغذیه نامناسب، لاغر هستن. این بچه ها ممکنه مقادیر کافی ویتامین و مواد معدنی را دریافت نکنن.
اگر در رژیم غذایی کودکتون یکی از گروه های غذایی اصلی (لبنیات، میوه ها، سبزیجات، غلات، پروتئین ها) حذف شده باشه و به جای غذاهای کامل و طبیعی، فست فود یا غذاهای فراوری شده بیشتری گنجونده شده باشه؛ یا در حال کاهش وزن یا مشکل در افزایش وزن پیدا خواهد کرد.
مولتی ویتامین مکمل ممکنه یک مکمل محتاطانه به رژیم غذایی روزانه اون ها باشه اگرچه استفاده از ویتامین ها به صورت طبیعی و در مواد غذایی مناسب، بهترین روشه؛ با این حال بعضی از ویتامین ها نیاز به استفاده به صورت مکمل رو دارن.
مامان ها به این مطلب هم علاقه نشون دادن: چرا بچم سینمو نمیگیره؟
هشدار
بسیاری از مکمل های افزایش دهنده وزن برای بزرگسالان طراحی شده و ممکنه برای بچه ها بیش از حد لازم ویتامین و پروتئین داشته باشه. یادتون باشه، مکمل ها یک راه حل کوتاه مدته و اصلاً برای بچه ها خوب نیست که برای دراز مدت از اون ها استفاده کنن.
-
غذاهایی که باعث افزایش وزن کودک لاغر می شوند.
گاهی باید برای افزایش وزن بچه ها از غذاهای سالم اما چاق کننده استفاده کرد. بعضی از این غذاها عبارتند از:
- سبزیجات رو با چربی های سالم مانند روغن نباتی سرو کنید.
- سس هایی مانند پنیر، کره های آجیل یا خامه رو برای افزایش کالری به برنامه غذایی بچه ها اضافه کنید.
- بچه ها رو ترغیب کنید به خوردن میوه های تازه ای که چاق کننده هستن و کالری بالایی دارن.
- ماکارونی غذای چاق کننده ایه و با روغن زیتون یا کره و پنیر یا سس سرو کنید.
- به جای شیر بدون چربی یا یک درصد چربی، شیر کامل براشون تهیه کنید.
- سوپ ها را درست کنید و جو دوسر را به جای آب با شیر تهیه کنید.
- کلوچه ها یا پنکیک های خونگی را با یک تخم مرغ اضافی یا پودر شیر خشک پرچرب تر و چاق کننده تر کنید.
- نوشیدنی های حاوی کالری مانند آب میوه، شیر کامل یا شیک های پروتئینی را برای افزایش کالری کلی سرو کنید.
-
یک میان وعده قبل از خواب اضافه کنید.
اسموتی ها، میلک شیک ها یا نان تست با کره بادوم زمینی، میان وعده های خوبی هستن که پروتئین و کالری اضافی رو برای قبل از خواب دارن.
بازه زمانی قبل از خواب یک ساعت طلایی برای مقداری کالری اضافی برای بچه هاست که به راحتی سوزونده نخواهند شد!
خوردن هرگونه تنقلات قبل از وعده های اصلی غذایی ممنوعه. حتی خوردن آجیل و مغزها هم نباید قبل از وعده های غذایی افرادی باشه که قصد دارن وزن اضافه کنن.
وعده های غذایی و میان وعده ها رو طوری برنامه ریزی کنید که تا زمان رسیدن به نتیجه دلخواه، به طور ثابت انجام بشن؛ چون این موضوع میتونه باعث بشه احساس گرسنگی در تایمی مشخصی ایجاد بشه و ارتقای دریافت کافی مواد مغذی اتفاق بیفته.
برای غذا نخوردن بچه های یکی دو ساله هم میتونید به این مطلب مراجعه کنید: چرا بچم شیر خشک نمیخوره؟
-
فعالیت بدنی را حذف نکنید.
بچه ها رو تشویق به فعالیت های بدنی کنید. گرچه در ابتدا عجیب به نظر میرسه اما فعالیت بدنی باعث افزایش احساس گرسنگی در بچه ها میشه.
همچنین فعالیت روزانه بخشی از یک سبک زندگی سالم محسوب میشه. ورزش به ایجاد و حفظ چرخه اشتها کمک می کنه و باعث گرسنگی میشه و البته شادابی کودک رو نیز تضمین می کنه.
نکته:
هرگز بچه ها رو به این که «اگر نخوری از غذا خبری نیست»؛ تهدید نکنید. این کار باعث تأثیر منفی و عادت غذایی اشتباه در کودکان میشه.
به این رفتارهای والدین، تغذیه کنترلی گفته میشه و ممکنه در دراز مدت نتیجه معکوس داشته باشه و باعث بشه کودک حساس تر بشه و کمتر غذا بخوره.
این مشکل هم در بعضی از بچه ها باعث نگرانی والدین شده است: علت روی پنجه راه رفتن کودک
چرا پسرم چاق نمیشه؟
اگر مثل من پسری لاغر دارید، مراقب تغییرات در غذا خوردنش باشید. اگر بی اشتهایی به خاطر بیماری دوره ای باشه، باید حتماً بعد از بهبود، انرژی و کالری از دست رفته جبران بشه؛ البته با یه برنامه غذایی مناسب.
چرا دخترم چاق نمیشه؟
مثل پسرهای لاغر، دخترها هم وقتی جثه کوچک تری دارن یا در حفظ وزن مشکل دارن، در مدرسه و بین دوستانشون احساس بدی بهشون دست میده و گوشه گیری میکنن.
البته خلاف این ماجرا هم پیش میاد. دخترهایی که چاق هستن و برای لاغر شدن به سراغ رژیم غذایی و سوزوندن چربی ها میرن. در هر صورت پیشنهاد می کنم مراقب رفتارهایی باشید که اختلالات خوردن رو در بچه ها به وجود میارن.
این مطب هم در راستای موضوع همین مقاله است: چرا کودکم غذا نمی خورد؟
راهکار وزن گرفتن کودکان
علاوه بر موارد گفته شده راهکارها و بایدها و نبایدهایی برای وزن گرفتن بچه ها وجود داره که در ادامه به اون ها اشاره شده.
برای مطالعه بیشتر در یک منبع خارجی، این سایت رو پیشنهاد می کنم.
بایدها برای افزایش وزن بچه ها
- مواردی که در زیر اومده بایدهایی که بهتره برای افزایش وزن بچه ها بهشون پرداخته بشه:
- کربوهیدرات های نشاسته ای بیشتری مثل سیب زمینی، نون یا برنج در وعده های غذایی بچه ها بگنجونید.
- کالری دریافتی رو با چربی های سالم افزایش بدید. پنیر رنده شده و فرنی با شیر پرچرب رو به وعده های غذایی اضافه کنید.
- بین وعده های غذایی به بچه ها نوشیدنی های پرکالری مانند میلک شیک یا اسموتی بدید.
- نگاه سالم به غذا خوردن رو تشویق کنید. در تهیه غذا از بچه ها کمک بگیرید و دور هم غذا بخورید.
- اگر بین وعده های غذایی گرسنه شدن، میان وعده هایی مثل ماست، سیب زمینی و ساندویچ های کوچک رو امتحان کنید.
- غذاهای جدید رو به تدریج و در وعده های کوچک به بچه ها بدید تا غذاهای جدید رو امتحان کنن و بهشون عادت کنن.
نباید ها درباره افزایش وزن بچه ها
برای این که وزن بچه ها زیاد بشه، این نبایدها رو در نظر بگیرید:
- برای افزایش وزن به غذاهای ناسالم رجوع نکنید. چیپس و پفک و بیسکویت فقط چاق ممکنه چاق کننده باشن بدون هیچ ارزش غذایی
- قبل از غذا به بچه ها نوشیدنی و تنقلات ندید چون باعث احساس سیری در اون ها میشید.
- اگر بچه ها همه غذاشون رو نخوردن گله نکنید و ناامید نشید. ممکنه مدت زمان غذا خوردن در بعضی بچه ها بیشتر باشه.
- بچه ها رو از ورزش منع نکنید. فعالیت بدنی بهشون کمک میکنه تا استخوان ها و ماهیچه های قوی تری داشته باشن.
حرف آخر من اینه که قبل از اینکه یه دستورالعمل خودسرانه رو امتحان کنید؛ از روند رشد طبیعی فرزندتون مطمئن بشید. شاید نیازی به رژیم غذایی خاصی نباشه.
مراجعه به یک مشاور تغذیه و یا یک پزشک اطفال خوب یه راهکار عاقلانه ست. که من شخصاً یک پزشک متخصص اطفال رو تجربه کردم و بسیار کمک کننده بود.
ممنون که همراه همیشگی مجله خانه امن هستید.
شاد و سلامت باشید…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.